A hozzáállás a siker kulcsa, nem az ész

Mit tudnak jobban a sikeres emberek? Okosabbnak születtek vagy többet tanultak? Egyik sem igaz. Minden a hozzáálláson múlik, a következő hat tanács megfogadásával pedig már el is indulhat a siker útján.

Amikor a sikerről van szó, könnyű azt gondolni, hogy a legokosabb emberek azok, akik maguk mögé utasítanak mindenki mást. A Stanford Egyetem kutatása szerint azonban csak a hozzáálláson múlik, hogy ki mire viszi. Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem pszichológusának kutatása szerint az emberek hozzáállása megbízhatóbban jelzi a siker lehetőségét, mint az intelleigencia-hányados. Összegyűjtött néhány tanácsot arról, hogy hogyan sajátíthatjuk el ezt az úgynevezett fejlődési szemléletmódot.

Ne tehetetlenkedjünk!

Mindenkinek az életében vannak olyan helyzetek, amikor tehetetlennek érzi magát. Nincs ezzel semmi baj, a lényeg az, hogy hogyan kezeljük ezt az érzést: tanulunk belőle vagy hagyjuk, hogy visszatartson a céljaink elérésében. Több sikeres ember sorsa múlt már ezen. Steven Spielberg jelentkezését pedig többször visszautasították a Dél-Kalifornia Egyetem filmes szakán (USC School of Cinematic Arts). Gondoljunk csak bele, mi történt volna, ha feladják, mert valaki azt mondja nekik, hogy nem tehetségesek.

Keressük meg a szenvedélyünket!

A motivált emberek megállás nélkül követik a céljukat. Mindig lesz valaki, aki tehetségesebbnek született, de a kisebb tehetséget remekül kompenzálja a szenvedély. Warren Buffett szerint az 5/25 technikával találhatjuk meg a legkönnyebben, hogy mi a valódi szenvedélyünk az életben. Ennek az a lényege, hogy készítünk egy 25 pontos listát azokról a dolgokról, amelyek a leginkább foglalkoztatnak. Ha ez kész, kihúzzuk az utolsó 20 elemet. Buffett szerint így csak a valódi szenvedélyeink maradnak a listán.

Cselekedni kell!

Nem arról van szó, hogy egyesek legyőzik a félelmeiket, mert bátrabbak és hogy a legjobb módszer ennek a legyőzésére a cselekvés. Fontos észben tartani, hogy nincs tökéletes pillanat az előrelépésre, akkor pedig miért is várjunk rá? A cselekvés minden kudarccal kapcsolatos aggodalmat pozitív és koncentrált energiabombává változtat.

Még több erőfeszítés!

Az eltökélt emberek mindent beleadnak: erőt vesznek magukon és tesznek még néhány plusz lépést a célért. Így tesz Bruce Lee egyik tanítványa is a film egyik jelenetében. Bruce Lee minden nap három mérföldet fut a tanítványaival. Az egyiküknek egyszer a harmadik mérföld után azt mondja, hogy „Csináljunk még kettőt”. A tanítvány erre azt feleli, hogy belehal, ha még kettőt kell futnia. Bruce arra azt feleli, hogy „Akkor csináld!”. Ez a felszólítást pedig azzal magyarázza, hogy az embernek mindig feszegetnie kell a határokat.

Várjunk magunktól eredményt!

Mindenkit érnek kudarcok, de ez nem tarthat vissza attól, hogy eredményeket várjunk. A saját magunkkal szemben támasztott elvárások motivációt adnak. Hiszen ha úgy gondoljuk, hogy úgysem érhetünk el egy célt, miért is próbálkoznánk?

Ne panaszkodjunk!

A panaszkodás pont azt a hozzáállást tükrözi, ami nem segít a célok elérésében. Ha a fenti pontokra koncentrálunk, egyre közelebb kerülünk ahhoz a mentalitáshoz, amely sikeressé teszi az embereket.