15 szokás amelyeket a sikertelenek sokszor öntudatlanul is felvesznek, ám a sikeresek – mintha halálos fertőzés lenne - mindenáron elkerülnek

Forrás: Lukács Zsolt facebook

 

1. A sikertelenek pontos napirend nélkül élik napjaikat.
Ha a célok és a napi időgazdálkodás között nincsen szoros kapcsolat, akkor a kitűzött célok – mekkora meglepetés! – nem fognak megvalósulni. Hajszálpontosan kell tudnunk, hogy mit akarunk elérni minden egyes nap, mert hosszabb távon ebből áll össze a siker szövete.

 

2. A sikertelenek tökéletességre törekszenek.
Elmondhatatlanul sokszor hallottam már emberektől ezt a mondatot: „Tökéletesen akarom csinálni, különben bele sem kezdek!” Logikusan hangzik. Mi akkor ezzel mégis a gond? Az, hogy nem a perfekcionizmus a cél, hanem az eredményesség. Ha a tökéletességet tűzzük ki célnak, akkor folyton a hibákat fogjuk javítgatni, és a „végtermék” soha nem fog elkészülni.
Helyette koncentráljunk az eredmények elérésére. Közben fejlődni fogunk – a belső fejlődés az élet végső értelme -, és egyre nagyobb célokat tudunk magunk elé tűzni.

 

3. A sikertelenek nem „szűrik” a negatív embereket.
Érdekes megfigyelni az életrajzokban, hogy amikor a sikeressé vált írók, művészek, tudósok, stb. rossz társaságba keveredtek, akkor egyre növekvő sebességgel haladtak a katasztrófa felé. Létfontosságú ezért, hogy pozitív, proaktív és sikerorientált emberekkel vedd körül magad, akik arra inspirálnak, hogy nagy dolgokat érjél el, és életedből mindent kihozz, ami potenciálként benne van.

 

4. A sikertelenek a negatív dolgokra fókuszálnak.
A sikeresek csak nagyon korlátozott időtartamig engedik, hogy negatív gondolataik legyenek (ha engedik egyáltalán). Itt az ok, hogy miért: a negatív dolgokat tapasztalatnak, nem pedig kudarcnak fogják fel. Ha valami nem sikerült, akkor – happy days are here again – találtunk még egy utat, ami nem működik és amit a jövőben el fogunk kerülni. Minél több nem működő dolgot találunk, annál hamarabb fogunk rálelni az igazi sikerhez vezető útra.

 

5. A sikertelenek végeláthatatlanul rágódnak múltbeli kudarcaikon.
Lásd előző pont. Csak problémák megoldása által tudunk fejlődni, és az első megoldási változat ritkán működik tökéletesen. A sikeres ember nyomja, mint süket a csengőt, és addig nyomja, amíg ki nem nyílik az ajtó.

 

6. A sikertelenek leragadnak a problémáknál.
Amikor a problémára fókuszálunk, annyira eláraszt a stressz, hogy leblokkolja a gondolkodásunkat. A megoldások valahonnan fentről jönnek – intuíció, isteni szikra, megérzés, ötlet, stb. formájában – a tudatalatti közvetítésével. A mentális görcs leblokkolja ezt a csatornát, ezért semmi nem jut ilyenkor az ember eszébe (ilyen a vizsgadrukk vagy amikor az írónak nincsen „ihlete”). Mit lehet tenni? A megoldásra kell fókuszálni és egy csapásra minden a helyére ugrik.

 

7. A sikertelenek rettegnek attól, hogy „mit fognak szólni” mások.
Vagy ahogy egy kedves ismerős mondja, állandóan másoknak
puncsolnak smile hangulatjel. A sikeresek nem arra alapozzák önértékelésüket, hogy mások mit gondolnak róluk. Egyszerűen csak mennek a céljaik felé, és közben piszkosul jól érzik magukat smile hangulatjel. Ráadásul mások véleménye nem is biztos, hogy igaz, hiszen senki sem tévedhetetlen. Legyen tehát stabil értékrended, motiváló céljaid és menj a saját utadon, mert ekkor nem fog érdekelni, hogy mit mondanak rólad mások.

 

8. A sikertelenek kifogásokat gyártanak.
A sikeresek épp ellenkezőleg, teljes felelősséget vállalnak mindenért. Amin változtatni tudnak, azon ezerrel dolgoznak, amin nem tudnak változtatni, azzal kapcsolatban pedig a lehető legjobb attitűd kialakítására törekszenek. A sikertelen ember folyton azt kérdezi: „MIÉRT NEM?", a sikeres pedig azt, hogy „MIÉRT NE?”.

 

9. A sikertelenek féltékenyek mások sikereire.
Ez azonban teljesen felesleges három okból is: (1) a bőség világában élünk, mindenkinek jut elég, (2) a dagály minden hajót felemel és (3) ha másokra fókuszálsz, akkor szem elől téveszted a saját céljaidat. Az irigység - a hét főbűn egyike - színe a sárga, nem véletlenül. Ha irigykedünk másokra, az fokozatosan elemészt belülről. Milyen színű a beteg ember arca? Pergamen sárga. Szép szín, de arcban nem nyerő.

 

10. A sikerteleneknek ködösek a céljaik.
Ha most nem tudod leírni a 2015-ös 10 célodat, akkor bajban vagy. A Maxwell Maltz által a Pszichokibernetikában leírt automatikus célkövető mechanizmus nem tud működni célok nélkül. Mivel az ember boldogságának a kulcsa a haladás, a fejlődés, a célok elengedhetetlenek. Célkitűzést ezért már az általános iskola alsó tagozatában kellene tanítani.

 

11. A sikertelenek nem kitartóak.
A coachom állandóan azt mondja: „test and measure”. Vagyis kísérletezz, mérd az eredményt, és addig változtasd a módszereidet, amíg el nem éred a célodat. A kitartás képessége fejleszthető, egyszerűen csak tapasztalatként kell gondolni a negatív eseményekre, nem pedig kudarcként.

 

12. A sikertelenek áldozatnak tekintik magukat.
Néha mindenkire hatással vannak más emberek rossz döntései. A nagy kérdés, hogy ilyenkor hogyan reagálsz. A sikeres ember ilyenkor minden negatív gondolatot gyorsan kisöpör a fejéből (nem vagyunk robotok vagy szociopaták, az első gondolata ilyenkor mindenkinek negatív), megbocsát és elengedi a dolgot. Ezután azonban mindent megtesz, hogy az eset soha ne ismétlődjön meg. A folyamatot asszertivitásnak hívjuk, és a jelenlegi magyar kultúrából szinte teljesen hiányzik. A legegyszerűbb úgy megtanulni, ha egy asszertív coachot vagy mentort választasz, akitől el tudni lesni az ilyen viselkedést.

 

13. A sikertelenek a múltban élnek.
A múlt elmúlt, minek kellene vele foglalkozni? Fel kell dolgozni,
a tanulságokat beépíteni az életünkbe és aztán továbblépni.
Ha nem így teszel, képtelen leszel a jelen feladataira koncentrálni, és így a jövődet is tönkre teszed.

 

14. A sikertelenek ellenállnak a változásnak.
„Semmi sem állandó, csak a változás maga.” – mondta Héreklaitosz, aki nem egy mai gyerek; pár évvel azután halt meg, miután a görögök megsemmisítő csapást mértek Xerxes csapataira a második görög-perzsa háborúban. A gondolat tehát nem új. Ma már közhely, hogy iszonyatos mértékben felgyorsultak a változások. Ellenállni nekik felér egy mentális és egzisztenciális öngyilkossággal.

 

15. A sikertelenek nem szeretnek tanulni.
Még egy generációval korábban is az emberek élték az életüket és néha közben időnként tanulgattak is. Ma ez a stratégia nem működik. Folyamatosan kell tanulnunk, és eközben néha meg lehet állni pihenni, de csak olyan gyakorisággal, mint ahogy a hétköznapok viszonyulnak az ünnepnapokhoz. A kor mantrája az Egész Életen Át Tartó Tanulás (lifetime learning).

 

Nézd végig a 15-ös listát, és ha valamelyik destruktív szokás jellemző rád, tanulj ki belőle. A jó hír, hogy soha nincs késő; ha új, előre vivő szokásokat veszel fel, akkor bármikor elindíthatod magad a sikerhez vezető úton.