Energiavámpír típusok

Forrás: Lukács Zsolt facebook

Bizonyára sokan vannak azok, akik már hallottak az energiavámpírokról, vagyis olyan emberekről, akik folyamatosan a negativitást árasztják magukból, emiatt pedig a körülöttük lévők úgy érzik, teljesen lefárasztották őket. Energiavámpír bárki lehet, egy távoli családtag, a szomszédunk, vagy akár a munkatársunk. Az alábbiakban olyan embertípust ismertetlek meg, amelyeket jobb kerülni, ha nem akarjuk, hogy felemésszék energiáinkat.

 

A tehetetlenség vámpírja:

Ez a típus folyamatosan azt sugározza környezete felé, hogy soha semmi nem sikerülhet nekik. Számára minden vállalkozás eleve kudarcos, semmibe sem érdemes belefogni, mert az halálra van ítélve. Minden erejével arról szeretne meggyőzni másokat, hogy terveik a valóságtól elrugaszkodottak. Könnyen fel lehet ismerni, hisz életében soha semmit nem ért el, legyen az magánéleti, vagy szakmai megvalósítás.

 

A hiba vámpírja:

Állandóan az alkalmat keresi, hogy a környezetében élőket hibázáson kapja. Találkozhatunk vele bárhol, és arról ismerszik meg, hogy boldogság önti el, ha olyan embereken csámcsoghat, akik valamilyen hibát követtek el. Célja, hogy porig rombolja az önbecsülést, és más vámpírokhoz hasonlóan, követőket próbál megnyerni magának az áldozata közül. Jellemző rájuk, hogy semmit nem szeretnének kezdeni az életükkel, hisz olyan nagy bennük a félelem a hibázástól, hogy kizárólag olyan dolgokba vágnak bele, amelyek nagyon alacsony kockázattal járnak. Gyakran ők maguk alakítanak ki olyan környezetet, hogy az áldozatokat hibára késztessék.

 

Az irigység vámpírja:

Azokra vadásznak, akik már elértek valamit. Hangsúlyozzák, hogy tisztességtelen módon érték el céljaikat, szerencséjük volt, ami nem fog sokáig tartani. Az első típushoz képest, az irigység vámpírjai sem képesek semmi jót elérni az életben, mivel negatív felfogásukból semmi jó nem származik. Minél piszkosabban gondolkodnak, annál jobban beszennyezik saját életüket, azt kapják, amit adnak. Mivel irigyek és féltékenyek, állandó boldogtalanság a részük, ezért minél több embert a maguk szintjén szeretnének tudni.

 

Konfliktusvámpír:

Ez esetben kifinomult vámpírral van dolgunk. Szándékosan konfliktusokat provokál emberek, embercsoportok között az oszd meg és uralkodj elv alapján. Egyes esetekben, amikor sikerült konfliktust kiprovokálni, a békítő szerepet veszi fel, holott eredeti célja az, hogy addig konzerválja a konfliktusos állapotot, amíg csak lehet.

 

A jó vámpírja:

Nagyon nehezen azonosítható típus. A megmentő szerepét ölti magára, és alig megkülönböztethető a valódi jó szándékú embereknél. Azt a látszatot keltik, hogy a körülöttük élők, a társadalom javát akarják, ám ez a magatartás csak egy célt szolgál: ajtókat kinyitni. Vigyázat, az ilyen emberek nem tiszta szándékkal közelítenek, és ártatlan áldozatokra vadásznak, akik segítségével elérhetik céljaikat. Amikor egy ilyen vámpírral futunk össze, igyekezzünk perspektivikusan gondolkodni, és mérlegeljük tetteit, és azok következményeit pl. egy év múlva.

 

Az arrogancia vámpírja:

A mindentudók típusa. A lehető legkisebb erőfeszítést hajlandók csak megtenni a mindennapi életben való érvényesüléshez, ennek ellenére a legjobbnak érzik magukat, és jó érzéssel tölti el őket, ha a körülöttük élő emberek szomorúak, vagy kellemetlen helyzetbe kerülnek. Fenntartják, hogy mindenre van válaszuk, és a helyes vélemény csakis az ő birtokukban van. Onnan ismerszik meg, hogy elrejti a gyengeségeit és a tehetetlenségét.

 

Az áldozattá válás vámpírja:

Szintén egy körmönfont típus. Folyamatosan magára irányítja a figyelmet, és áldozatként tünteti fel magát. Megmentőkkel igyekszik körülvenni magát, de senkinek sem engedi, hogy valójában megmentse, hisz egész életében áldozatként szeretne élni. Élethelyzetükért a társadalmat, kollégáikat, családtagjaikat hibáztatják, és folyamatosan bizonyítékokat gyűjtenek arra, hogy ők áldozatok. Egy kis figyelmet, boldog pillanatot koldulnak, ám azzal nem élnek, csupán az energiát szívják. Ezek a barátságos vámpírok nagyon veszélyesek mivel az emberekben lévő jóra vadásznak.

 

Vámpírka:

Biztos neked is van olyan barátod, akivel ha találkozol, mindig optimizmust, erőt sugároz, és ha vele vagy, te is szebbnek látod a világot. Az energiavámpírok pont az ellentéteik: ha beszélgettek, ürességet és bágyadtságot érzel, rosszkedvűvé és ingerlékennyé válsz a találkozás után. Sokszor megtörténhet régi barátságokban is, hogy egy idő után teherré válik a másik, sőt, egy lángoló szerelemként induló kapcsolatban is érezheted, hogy párod megfojt a problémáival. Természetesen nem minden segítségre szoruló vagy hullámvölgyben lévő barát számító, energiacsapoló, de azokkal vigyáznod kell, akiknél ez állandósult jellemző. Hogy felismerhesd, van-e a környezetedben ilyen, olvasd el a következő jellemzéseket.

 

Trompf mester:

Bármit mondasz, legyen az negatív vagy pozitív, ő mindig nagyobbat mond. Neki a szakítás jobban és hosszabban fáj, mert ugye az ő kapcsolatuk más volt, mint az átlagé, viszont ha valami eredményedről mesélsz, az semmi az övéhez képest. Ha azt mondod, süt a nap, szerinte ez biztos hülyeség, hiszen ő látta a tévében, hogy már az Északi-sarkon gyülekeznek a felhők, és nemsokára ideérnek, tehát neked rossz a megítélő képességed. Saját kisebbségi érzését próbálja csökkenteni azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

 

Szerencsétlenke:

Ha mesél magáról, abban folyton a mártír és szenvedő szerepében tűnik fel. Ő az, akit az esőben mindig felcsap az autó, magára önti a kávét, de minden egyes kudarca mások miatt van. Soha semmivel nem elégedett, a pesszimizmus szó mellett a szótárban valószínűleg az ő nevét találod. Környezetében tapintatból nem mersz jó dolgokat mondani, inkább te is előbányászod az odavágó, együtt érző, téged is elszomorító történeteket.

 

Lelki szemetesláda:

Néhány embernek, bár csak a vonaton vagy a munkahelyi menzán ülnek le melléd, öt perc múlva ismered az egész életét - a szülei frusztrációkkal teli házasságáról, melynek bátyja, aki egyébként koraszülött volt, az oka, és hogy számukra bizonyítson, öt szakmája van, de még keresi a helyét típusú történetekkel fáraszt. De sokszor alakulnak át barátságok is ebbe az állapotba: lehetetlen időpontokban hív fel zokogva, hogy a párja nem azt az inget vette fel a partira, amit most vett neki, és kéri, te is szapuld a pasit, majd két hónapig semmi hír, hiszen minden rendben köztük. Vagy mindig csak akkor keres meg, ha valami segítség kell neki, de egy kedves hogy vagy akkor se hagyná el a száját.

 

Álbarátok:

Feltűnően szívélyes és kedves addig, amíg rá nem jön, milyen célokra használhat fel téged. Az őszintének tettetett beszélgetések során megkeresi gyenge pontjaidat, és amikor például társaságban vagy munkahelyi ebéden te vagy a középpontban helyette, jól hátadba döfi a kést, hogy mindenki röhögjön, vagy összesúgjon a hátad mögött. Majd elnézést kér, hogy nem gondolta komolyan, és minden kezdődik elölről. Vagy csak akkor beszélget veled, amikor csak te vagy ott, ha vannak ott mások, akiknek barátságát előnyösebbnek tartja, téged észre se vesz. Folyamatosan viccelődik, magára irányítja a figyelmet, és abban leli örömét, minél több emberről tudja elmondani, hogy ismeri, és annyira jó barátok.

 

Az alábbi tulajdonságaikról könnyebben felismerheted az energiavámpírokat:

 • Betör a privát teredbe, nem tiszteli a határokat (ahogy téged sem)
 • Mindenből nagy ügyet csinál, egy letört körömből Shakespeare-drámát rendez.
 • Folyamatosan panaszkodik a partneréről, a munkahelyéről, a gyerekeiről, a rossz szerencséről, betegségekről. Mintha vele csupa rossz dolog történne.
 • Kritizálja a hajad, a megjelenésed, a munkád, a gyerekeid, a párod, a barátaid, a céljaid - néha segítő szándéknak tüntetve fel a kritikát.
 • Bátorít a negativitásra, naivnak, hiszékenynek, gyerekesnek nevez, ha valamivel kapcsolatban lelkesedsz. Állandóan óvatosságra int és negatív példákat hoz.

Onnan tudod, hogy energiavámpírral volt dolgod, hogy utána kissé depressziós, szomorú vagy kimerült leszel. Órákig próbálod feltölteni magad: kényszeresen eszel, vásárolsz, alszol vagy iszol, amíg jobban nem vagy. Minden formában léteznek: lehet szerény, hangos, elbűvölő, rámenős, visszahúzódó, okos, butácska, nem ez a lényeg. A lényeg, hogy hogy érzed magad, miután elváltatok.

 

Fokhagyma és szenteltvíz helyett: megoldások vámpírok ellen:

 • Könnyebb mondani, mint megtenni, de ne vegyél róla tudomást! Ne figyelj rá, ne vedd fel a telefont, udvariasan, de utasítsd el közeledését!
 • Ha fontos számodra, beszéld meg vele érzéseidet. Persze nem úgy, hogy közlöd vele vámpírságát, hanem onnan közelítsd meg, hogy miért van rossz kedve, miért viselkedik így, és hogy neked ez rosszul esik. Az energiacsapolók könnyen magányosak maradhatnak. Ha érzel magadban egy kicsi empátiát, akkor próbálj segíteni ezzel a problémával küzdő embernek.
 • Ha muszáj vele egy térben maradnod, gondolj magad köré egy burkot! Egy pajzsot, amiről leperegnek a negatívumok, és nem sérül meg a lelked. Semmiképp ne állj közel hozzá, mindig tartsd a két lépés távolságot.
 • Vágj vissza humorosan, vagy fordítsd magad javára a helyzetet. Mivel az energiavámpírok akkor támadnak, amikor nem számítasz rá, ez nem könnyű, de ne hagyd, hogy elérje célját, azt, hogy rosszul érezd magad.
 • Minél kevesebb időt tölts egy ilyen emberrel. Ha menet közben veszed észre, mi történik, zárd le a beszélgetést. Nyugodtan mond, hogy menned kell - majd úgy tesz, mintha nem értené, de te csak hagyd ott nyugodtan.
 • Maradj nyugodt, és érzelmileg tartsd távol magad, ha energiavámpírral beszélsz. Ne vedd magadra semmilyen megjegyzését, ne hagyd, hogy hatással legyen rád.
 • Légy önző. Ne hagyd, hogy felfaljon a negatív energia, gondolj magadra: most dolgoznom/edzenem/pihennem kell. És foglalkozz azzal, ami neked jó.
 • Ne vedd át a problémáit. Megtanultuk, hogy empatikusnak kell lennünk, de ez nem minden esetben igaz. Úgysem tudsz rajta segíteni, mert csak panaszkodni akar, nem megoldani a gondokat, úgyhogy hagyd rá. Bele se gondolj, már azzal is elvész egy csomó energiád.
 • Ne nézz a szemébe. Sokkal hatékonyabban szívja el az energiád, ha rád kapcsolódhat. Ha kerülöd a szemkontaktust, nem tud annyira hatással lenni rád.
 • Védd a személyes tered, a gondolataid, az élet-energiád! Vedd körül magad pozitív emberekkel, akiknek ugyan vannak néha gondjaik, de egészen máshogy közelítenek hozzá. Nem az a baj, hogy egy barát a válladon sírja ki magát, hanem az, ha ezt hetente többször teszi. Hagyd őket, nem tartozol nekik semmivel, főleg nem az energiáddal.

 

Mit tegyél, ha magadra ismertél a jellemzőkben?

Ha mostanában úgy érzed, hogy barátaid elmaradoznak mellőled, kevesebbet hívnak fel, vagy ha folyamatos vágyat érzel, hogy másokra zúdítsd a problémáidat, esetleg gonoszkodj olyan emberekkel, akiket alapvetően kedvelsz, akkor lehet, hogy benned is él a vámpír. Ne ess kétségbe, inkább próbáld nyugodtan végiggondolni a másokkal való kapcsolatodat. Legyél őszinte, és válaszold meg magadban a következő kérdéseket.

 • Miért vagy rosszindulatú másokkal?
 • Kiket cikizel? Miért vagy rájuk féltékeny, milyen tulajdonságuk van meg, ami neked hiányzik?
 • Miért esik jól siránkoznod? Biztos, hogy mindig az élet borús oldalán vagy?
 • Mondd el problémádat egy hozzád közel álló személynek. Ne hisztizz, hallgasd végig kritikáját, és tanulj belőle!
 • Keresd meg a probléma gyökerét: mi az, amivel nem tudsz megküzdeni, mi az, ami boldogtalanná tett téged. Ha szükséges, fordulj szakemberhez vagy keress pszichodráma csoportot.
 • Találj magadnak egy olyan hobbit, elfoglaltságot, ami valós energiával tölt fel. Egy olyan dolgot, amiben biztosan sikereket érsz el, persze magadhoz és nem másokhoz viszonyítva!