Érett vagy éretlen

Forrás: Kerner Tibor

Sokan keresték már a választ arra, hogy mi, magyarok miért nem vagyunk sikeresebbek, a legfontosabb okról azonban ritkán esik szó. Ez pedig nem más, mint hogy a magyarok többségének nem elég érett a gondolkodása.

Mi az érettség? Érett az az ember, aki érti, hogy mi miért történik a világban, de az események nem váltanak ki belőle szélsőséges érzelmeket; egyfajta derűs nyugodtsággal szemléli, ahogyan zajlik az élet körülötte.

Hogy egyértelmű legyen, mire is gondolok, itt van pár dolog, ami az érett felnőttet megkülönbözteti az éretlen, gyerekes gondolkodású embertől. Akár magadat is letesztelheted, hogy melyik kategóriába tartozol.

 

Készen állsz? 10 dolog, amiből tudod, hogy már érett vagy:

1. Kevesebbet beszélsz, és jobban odafigyelsz másokra

Két fülünk és egy szánk van; ennek arányában jó használni. Az érett ember tudja, hogy abból semmit nem tanul és semmi információt nem szerez, ha állandóan ő beszél. Inkább hallgat és figyel.

2. Nem rémiszt meg a felelősség

Emlékszel, amikor pár éve az akkori köztársasági elnököt csaláson kapták, de körömszakadtáig tagadott? Megrémült a felelősségtől. Szomorú eset, mert magyarok tömegeiben erősödött meg: ebben az országban hazudhatsz, csak rajt’ ne kapjanak. Hiszen ha az első ember megteheti, akkor nekem sem gáz, nem igaz? Hát nem.

3. Nem vitatkozol annyit, helyette az együttműködésre fókuszálsz

Az éretlen személyiség egyik fő ismérve, hogy folyamatosan azt keresi, hogy kinek van igaza. Akkor nem fontos az igazság? Dehogynem. De ha esküvel bizonygatod, hogy Észtország fővárosa Riga, akkor ám legyen. Igazából Tallinn, de ha ez a barátság megtartásának az ára, akkor kinevezzük fővárosnak Rigát. Részemről ok.

4. Nem nyavalyogsz az időjárás miatt

Meglepő, de sok ember képes kiakadni a rossz idő – és általában véve a külső körülmények - miatt. Ha borús, ha esik, ha fúj a szél, ha hideg van, ha meleg van, minden probléma. Az érett személyiséget mindez nem zavarja. Tudod miért? Mert teljesen mindegy a kinti időjárás, ha belül mindig süt a nap.

5. Mosolyogsz, mint a tejbetök

Itthon a többség összeszorított fogakkal kínlódja végig a mindennapokat. Bárhová mész külföldre, a mosoly-helyzet mindenhol jobb. Pedig ha rosszkedvűen viselkedem, akkor csak még rosszabb lesz a kedvem; ez nem agysebészet, csak bele kell kicsit gondolni.

6. Elfogadod a rokkantakat, az időseket és a kisebbségeket

Az éretlen emberek mindent elutasítanak, ami MÁS. Aki többnek gondolja magát, csak azért, mert a másik embernek hiányzik a lába, ráncos a bőre, nem lát, vagy mert más a bőrszíne, az biztos jele annak, hogy megrekedt egy alacsonyabb tudatossági szinten.

7. Minden hónapban megtakarítasz egy keveset

Ez elég egyértelmű. Sokan küzdünk vele, de attól még az a helyzet, hogy aki többet költ, mint amennyit keres, az belül még kicsit gyerek. Bocs.

8. Sokat olvasol

A közelgő Tudásalapú Társadalomban az elsődleges érték – meglepő fordulattal - a TUDÁS, és ezt a leghatékonyabban még mindig olvasással lehet megszerezni. Ha valaki komolyan veszi a dolgokat, abból lehet látni, hogy rengeteget olvas.

9. Törődsz másokkal, de törődsz magaddal is

A gyereknek csak maga a fontos. Később az inga átlendül. A gyerekének mindent alárendelő anya, vagy a családért éjjel-nappal robotoló apa például magával szinte semmit sem foglalkozik. Az érett személyiség azonban képes jól belőni az arányokat: törődik másokkal, de nem hanyagolja el saját magát sem. Ha Te rendben vagy, a Világ is rendben lesz körülötted.

10. Szeretnél érettebb lenni

Az egyik legbiztosabb jele az érettségnek, hogy fontossá válik magunkra úgy gondolnunk, mint érett személyiségre. Azt keressük már, hogy mit kell tenni vagy tudni ahhoz, hogy éretteknek számítsunk. A vég nélküli könnyű szórakozás nem elégít már ki, vágysz arra, hogy valami értelmeset alkoss és értéket adj másoknak. Ha ez így van, akkor váltál végérvényesen és visszavonhatatlanul érett felnőtté.