Hogyan fedezzük fel az életcélunkat?

Forrás: Lukács Zsolt facebookRengeteg ember manapság ráeszmél arra, hogy nem dolgozhat folyton csak olyan helyen, amit nem szeret. Nem végezhet olyan munkát egy életen át ami a lelket nem élteti. Ezen kívül, ha olyan dolgot csinálunk, amit szeretünk, akkor produktívabban is vagyunk, gyorsabbak és hatékonyabbak. És itt kezdődik az életcél. Jólesik az amit csinálsz, hogy elvégzed a Te személyes kis részed abból a munkából ami a világ jobbá tételéhez szükséges.

Képzeljük csak el micsoda változáson menne keresztül a Föld arca, ha mindenki azt csinálhatná, amit igazán szeret.

Mi az, ami lázba hoz?

Az élet sodrásában gyakran elveszünk, és nem állunk meg elgondolkodni azon, hogy valóban mi az ami lázba hoz minket. Szánjunk egy pár percet arra, és írjuk le hogy mik azok a dolgok amiket szeretünk csinálni. Mindenhol előfordulnak mintázatok, ezért ne csak egy kettő dolgot írjunk le, hanem sokat. Minél többet annál jobb, hiszen így mutatkoznak meg a mintázatok. Még akkor is írjuk le ha úgy gondoljuk, hogy az a valami nem lehet életcél, vagy hogy butaság.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Mi az amit akkor csinálsz ha egyedül vagy? Milyen tevékenységek felé húzol a szabadidődben? Talán rajzolsz, varrsz, festesz, zenét játszol, vagy talán youtube videókat csinálsz, esetleg nézel? Mindegy hogy mik azok a dolgok, de figyelni kell rájuk, mert ezek is mondhatnak valamit arról, hogy mi is az amit csinálni szeretnél az életben.
Nagyon sok ember művészkedik vagy sportol, és inspirál más embereket egyszerű és szép módokon. Azok a dolgok amiket ilyenkor teszel, vagy az életcélod részévé válik, vagy kiegészíti azt.

Mit szerettél gyermekkorodban igazán?

A gyermekek ilyen szempontból bölcsek, hiszen rengeteg olyan dolgot csinálnak amit igazán, szívből szeretnek.
Felnőttként aztán ezeket a dolgokat felváltja a munka, és a kötelesség. Próbáljunk meg emlékezni arra, mik volt az azok a tevékenységek amik színessé tették gyermekéveinket.

  • Hogyan és mivel játszottál legtöbbet?
  • Kivel szerettél együtt „lógni”?
  • Milyen kirándulás volt a legkedvesebb a számodra?
  • Milyen sportokat űztél, milyen tevékenységet szerettél?

Ezek mind olyan kérdések amiket feltehetünk magunknak, sok titok rejtezik egy 5 éves gyermek világélményében.

Figyeljünk az álmainkra.

Nagyon sok ember nem emlékszik az álmaira. De ha igen akkor is hamar elfelejti azokat és nem törődik vele. Ez rossz hozzáállás, ha az életcélunkat kutatjuk. Az álom általában pontosan reflektálja azt amire a legtöbbet gondolunk. Ezeknek a dolgoknak pedig általában nagy érzelmi töltetet adnunk. Vegyük számításba azokat a dolgokat, amiket álmunkban csinálunk, mert fontosak lehetnek.

Írd fel, hogy mi az, amik azok a dolgok amiket tenni szeretnél és láss hozzá.
Nagyon sok emberrel találkoztam már, akik úgy képzelik el, hogy az életcéljuk rendkívül távol áll attól, amit jelenleg csinálnak. Tehát egyszerűsítsünk kicsit.

Gondold ki mik azok a dolgok amiket szeretnél megtenni. Egészen a kis dolgoktól a legnagyobbakig sorold fel valamennyit. És kezd a legkisebbel, és sorban haladj a nagyobb felé, mindig egyre nagyobb lépésekkel. Fontos, hogy közben, ha kudarc ér, ne add fel. Próbáld újra kicsit másképp. A lényeg, hogy haladj, nem számít a tempó, ez nem lóverseny.

Ne ragadjon el a fényűzés!

Amikor az életcélról beszélgetünk valakivel felületesen, sokan valamiféle szuper-gazdag üzletembert látnak, vagy politikust, esetleg valami elképesztően tehetséges festőt, énekest vagy művészt. Nem kell megváltani a világot, és főleg nem kell mások életét élni azáltal, hogy ugyan azt tesszük, mint ők. Legyünk egyediek, és legyünk nyitottak a kis dolgokra is, amik nem is olyan kicsit. Vannak emberek, hétköznapi hősök akik minden nap hatalmas dolgot visznek véghez, de mégsem zeng tőlük a média. Az ilyen emberekre nagyobb szükség van mint valaha.
Ne hagyd abba, ha nem sikerül, csak folytasd a felfedezés útját.

Bölcs vagy. Éld az életed úgy hogy hallgatsz az ösztöneidre. Valóban az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy felfedezd életed célját az, hogy elcsendesíted az elmédet és hallgatsz az érzéseidre.