Pénzügyi alapismeretek

Forrás: Lukács Zsolt facebook

 

Pénzügyi Alapismeretek:

 1. A pénz valójában arra szolgál, hogy a valódi értékeinket azaz az időnket és szabadságunkat tároljuk és elcseréljük.
   
 2. A pénz a legbőségesebben rendelkezésünkre álló eszköz a mai világban. A pénz valójában szinte korlátlanul teremthető: hitelfelvétellel keletkezik.
   
 3. A mai valuták mögött nincs semmilyen fedezet, nem átválthatók rögzített áron, mint korábban, ezért a mai pénzek valójában semmit sem érnek - a pénznek mindig a mögötte lévő áru vagy szolgáltatás ad értéket.
   
 4. A mai pénzek elveszítették értékmegőrző funkciójukat, ezért ha pénzt gyűjtögetünk, folyamatosan veszítünk. Fektessünk inkább valódi eszközökbe!
   
 5. A mai pénz adósságból keletkezik, és a kamat miatt mindig többet kell visszafizetni, ezért mindig több adósság van, mint pénz. Ha visszafizetjük az adósságot, megszűnik a pénz is.
   
 6. A pénz végtelen, az idő véges. Az emberek nagy része fordítva gondolkodik, halogat, mintha végtelen ideje lenne, és pénzügyi döntéseit korlátozza, céljait nem valósítja meg, mert azt hiszi, nincs rá pénze - ha valóban jó üzleti ötleted van, arra mindig van forrás!
   
 7. A történelem során eddig minden fedezetlen pénz összeomlott, így a dollár sorsa is könnyen megjósolható: összeomlása csak idő kérdése. Lehet hogy 10 vagy 20 év múlva, de az is lehet hogy néhány éven belül - készülj fel rá, hogy mit teszel, ha ez megtörténik.
   
 8. Inflációban eladósodni érdemes, deflációban a megtakarítók járnak jól - ez utóbbi ritkábban van és inkább csak átmeneti ideig szokott lenni - talán Japán az egyetlen kivétel.
   
 9. Az igazi értékek a valódi eszközök: ingatlanok, nyersanyagok, jól működő cégek, ásványok, energiahordozók és a tudásod, a munkaerőd, az időd és szabadságod! Ne a több pénz legyen a célod, hanem a több tudás, hatékonyabb időfelhasználás, magasabb pénzügyi tudatosság!
   
 10. A pénz oda áramlik, ahol érték keletkezik, ezért a fő feladatom az, hogy minél több értéket teremtsek. Ezt úgy tudom elérni hogy minél több embernek, minél magasabb színvonalon nyújtom azt, amivel foglalkozom.
   
 11. A meggazdagodás 2 lépése: Teremts minél több értéket, ezzel hozzád áramlik a pénz, és utána ami bejött, azt fektesd be valódi eszközökbe, hogy ezzel megőrizd a vagyonod!
   
 12. A vállalkozók feladata az, hogy az erőforrásokat magasabb hatékonyságúvá téve - értéket képezzenek, ezzel nyereséget termeljenek. Ha ezt hitelből teszik, akkor a megtérülésük még magasabb lesz!
   
 13. Hitelfelvétellel tudsz a leggyorsabban meggazdagodni - de csak akkor ha jó befektetésre használod fel - olyanra, ami megtérül. Fogyasztási hitel = adósság-csapda, a kamatos kamat lefelé húzó örvénye! A befektetésre felvett hitel - ha a hitel kamatnál nagyobb hozammal fekteted be - növeli a megtérülésed és felfelé húzó spirálba helyez: végtelen bőséget hoz az életedbe!
   
 14. Minél több embernek, minél magasabb értéket teremts! Hogyan tudsz értéket teremteni? Hogyan tudsz több embert elérni, még több embernek segítséget nyújtani abban, amivel foglalkozol?
   
 15. A kapitalizmus rég halott, amiben most élünk, azt már 40 éve kreditizmusnak kéne hívni. A növekedés motorja ugyanis nem a tőke képződés, hanem a hitelfelvétel.
   
 16. Az USA "levegőből" teremtett pénzzel fizet Kínának, így az amerikaiak vígan élnek, míg a kínaiak verejtékkel dolgoznak meg ezért.
   
 17. Kína leggazdagabb embere és Magyarország leggazdagabb embere 15 éve teljesen hétköznapi életet élt még, mesés vagyonuk 5-10 év alatt vándorolt hozzájuk - a nagy vagyonok minden képzeletet felülmúlóan gyorsan áramlanak a mai világban - ez számodra is óriási lehetőség. Gondolkodj el ezen!
   
 18. A mai háborúkat valutákban vívják, az országok a leértékeléssel szereznek versenyelőnyt egymással szemben. Kína gazdaságát a 90-es éveben sorozatos nagymértékű valuta leértékeléssel tette erőssé.
   
 19. Az államadósság nem rossz, csak akkor, ha rossz célra használják - azaz elköltik fogyasztásra. Az államadósság a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen, csak jól kell befektetni - infrastruktúrát építeni, oktatást és képzést, inkubációs központokat, kutatás-fejlesztést, innovatív gyorsan fejlődő iparágakat kell teremteni belőle.
   
 20. Ha hazai árukat és szolgáltatásokat vásárlunk, a pénz itthon marad, és visszatér hozzánk. Ha külföldi árut és szolgáltatást vásárlunk, elhagyja az országot, és nem tér vissza. Ezért még akkor is jobb döntés a hazai, ha drágább! Vigyázzunk: a hazainak hirdetett termék ára nem mindig kerül hazai helyre. Használjuk a józan eszünket: egy multinál vásárolt hazai termékből vajon mennyit kap a termelő, és mennyit a multi? Jobb ha közvetlenül a termelőtől, vagy hazai kereskedőktől vásárolunk.
   
 21. Masszív jövedelemátcsoportosítás folyik a világban, melynek eredménye, hogy néhány év alatt lehet felhalmozni mesés vagyonokat - akár neked is - ha megérted, hogyan működik a pénz.